• Aktualności

DOWIEDZ SIĘ - Kluczowe zagadnienia Forum

Czy czeka nas transformacja metod produkcji w kierunku wołowiny zrównoważonej niskoemisyjnej?

W strategii „Od pola do stołu” KE podkreśliła, że w odniesieniu do mięsa w ramach nowej polityki będzie wspierać promocje najbardziej zrównoważonych, niskoemisyjnych metod produkcji. Ten kierunek zmian będzie potwierdzany w zapisach kolejnych aktów prawnych WE.

Czy KPS pomoże w transformacji w kierunku zrównoważonym, niskoemisyjnym?

Czy proponowane przez kraje członkowskie interwencje zaproponowane w projektach KPS przygotują producentów żywca wołowego do nowych wyzwań w zakresie zrównoważonej niskoemisyjnej produkcji żywca wołowego? Czy można jeszcze je modyfikować, aby wesprzeć transformację? Jakie zmiany mogłyby pomóc w transformacji w kierunku produkcji zrównoważonej. Jak przeprowadzić tę operację, aby motywować rolników przez korzyści, a nie koszty? Na te i więcej pytań postaramy się odpowiedzieć.

Jakie są te zrównoważone, niskoemisyjne metody produkcji?

Nie ma jeszcze oficjalnej definicji dla zrównoważonej produkcji, jednakże dzięki organizacjom branżowym, posiada ona konkretne rozwinięcie. Zatem rodzi się pytanie: czy organizacje branżowe powinny sformułować własną definicję i przedstawić ją Komisji Europejskiej?

Więcej na stronie Zrównoważonej Wołowiny

Zapraszamy do pobrania aplikacji mobilnej
  • Pobierz na Google Play
  • Pobierz na AppStore