Program
Strona główna / Program
31.01.2025
08:00 - 09:00
Rejestracja uczestników
09:00 - 09:05
Przywitanie przez Jerzego Wierzbickiego Przewodniczącego Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny

Jerzy Wierzbicki
Przewodniczący Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny
09:05 - 09:20
Otwarcie Konferencji Oficjalne otwarcie konferencji przez Jacka Czerniaka Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jacek Czerniak
Sekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
09:20 - 09:35
Kluczowe Wystąpienie
Wideo

Christophe Hansen
Europejski komisarz ds. rolnictwa i żywności
09:35 - 10:35
Przyszłość WPR – sprawiedliwość i zrównoważony rozwój
Reformy mające na celu równowagę między celami środowiskowymi a rentownością gospodarstw. Wzmocnienie pozycji negocjacyjnej rolników w celu zapewnienia uczciwych cen.
Moderator:

Luigi Scordamaglia
Prezes Eat Europe
Prelegenci:

Jacek Czerniak
Sekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Krzysztof Hetman
Poseł do Parlamentu Europejskiego, członek Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Bruno Menne
Dyrektor w COPA COGECA

Wiktor Szmulewicz
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych

Luc Vernet
Farm Europe

Marek Zagórski
Prezes Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
10:35 - 11:05
Przerwa
11:05 - 12:20
Cele Zielonego Ładu i raportowanie ESG – szanse i wyzwania
Wdrażanie celów Zielonego Ładu w sektorze wołowiny bez nadmiernych obciążeń dla rolników. Innowacyjne podejście do obniżania emisji bez konieczności drastycznego ograniczania produkcji. Realizacja wymogów dyrektywy CSRD oraz strategie dekarbonizacji w łańcuchu dostaw, rosnąca presja na rolników. Rola hodowli w zrównoważonym wykorzystaniu gruntów i ochronie bioróżnorodności.
Moderator:

Krzysztof Łoniewski
Dziennikarz
Prelegenci:

Józef Kowalczyk
Prezes Fundacji EURO - MOST

Aleksandra Majda
ESG Impact Network; Go Green Strategy & Communication

Agnieszka Maliszewska
Pierwsza wiceprezydent COGECA, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka

Magdalena Nowicka
Zastępca Dyrektora Departamentu Płatności Bezpośrednich, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Sebastian Pałka
Dyrektor Generalny oddziału ABP POLAND w Pniewach

Michał Siwek
Dyrektor ds. Dekarbonizacji i Bioróżnorodności, BNP Paribas
12:20 - 13:35
Przerwa obiadowa
13:35 - 14:35
Wołowina zrównoważona – transformacja sektora
Strategie dostosowania sektora wołowiny do oczekiwań w zakresie zrównoważonego rozwoju, w tym transparentność, dobrostan zwierząt i komunikacja z konsumentami. Wzmocnienie pozycji rolnika w łańcuchu dostaw, silniejsze łańcuchy dostaw wołowiny.
Moderator:

Krzysztof Łoniewski
Dziennikarz
Prelegenci:

Siobhan Bradley
Lider ds. Komunikacji i Zaangażowania Interesariuszy ERBS

Andrzej Czubała
Prezes jednostki certyfikującej eCO2 sp. z o.o.

dr Phil Hadley
Sekretarz Generalny IMS

Liam MacHale
Dyrektor ds. Europejskich Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników (IFA)

Dr Karsten Maier
UECBV, Sekretarz Generalny

Richard Sanders
Menedżer na Wielką Brytanię i UE, Meat & Livestock Australia
14:35 - 15:35
MERCOSUR i Ukraina - handel globalny i integracja Ukrainy z rynkiem UE
Wyzwania związane z integracją Ukrainy z rynkiem wspólnym oraz wpływ na rynki rolne. Rozwiązywanie sprzeczności między polityką handlową a wewnętrznymi regulacjami UE w celu ochrony konkurencyjności europejskich rolników, w tym kwestie związane z porozumieniem Mercosur.
Moderator:

Krzysztof Łoniewski
Dziennikarz
Prelegenci:

Adam Nowak
Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Waldemar Buda
Poseł do Parlamentu Europejskiego, członek Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Grzegorz Leszczyński
Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej, Członek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych
Prelegenci:

Bruno Menne
Dyrektor Zespołu ds. Towarów Rolnych w COPA COGECA

Łukasz Pergoł
rolnik/WMIR/PTR

Birthe Steenberg
Sekretarz Generalna AVEC – The European Poultry Meat Association

Jacek Zarzecki
Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny, Wiceprzewodniczący Grupa Robocza Wołowina i Cielęcina Copa Cogeca
15:35 - 16:05
Przerwa
16:05 - 17:05
Warsaw Call for Europe’s Implementation – apel o wzmocnienie współpracy z nauką
Wyzwania sektora wołowiny oraz decyzje polityczne wymagają wsparcia solidnymi wynikami badań naukowych i silnej współpracy z ekspertami, aby wypracować skuteczne i mierzalne rozwiązania. W kontekście Deklaracji Dublińskiej i Apelu z Denver Forum będzie przestrzenią do dyskusji nad ich wdrażaniem na poziomie praktycznym, jako część wspólnego europejskiego planu działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa.
Moderator:

Prof. dr Peer Ederer
Członek Rady Naukowej Światowej Organizacji Rolników
Prelegenci:

dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW
Prorektor ds. rozwoju

Jean Francois Hocquette
INRAE, AFZ, AAF, IMR3G

Paolo Patruno
Zastępca Sekretarza Generalnego Clitravi

Ewa Reńska
Manager ds. biznesu i rozwoju w firmie Alltech

Jerzy Wierzbicki
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
17:05 - 17:15
Podsumowanie konferencji przez Jacka Zarzeckiego Wiceprzewodniczącego Grupy Roboczej Wołowina i Cielęcina Copa Cogeca

Jacek Zarzecki
Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny, Wiceprzewodniczący Grupa Robocza Wołowina i Cielęcina Copa Cogeca
02.02.2024 Agenda 10. Edycji Forum Sektora Wołowiny
08:00 - 09:00
Rejestracja uczestników
09:00 - 09:05
Przywitanie
Oficjalne przywitanie przez Jerzego Wierzbickiego Przewodniczącego Rady Sektora Wołowiny i prowadzącego Karola Bujoczka redaktora naczelnego Top Agrar.
Prelegenci:

Jerzy Wierzbicki
Przewodniczący Rady Sektora Wołowiny
09:05 - 09:20
Otwarcie Konferencji
Oficjalne otwarcie konferencji przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego.
Prelegenci:

Karol Bujoczek
Redaktor Naczelny Top Agrar

Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
09:20 - 09:35
Kluczowe Przemówienie
Wystąpienie Janusza Wojciechowskiego Komisarza ds. rolnictwa UE.
Prelegenci:

Komisarz Janusz Wojciechowski
Komisarz ds. rolnictwa UE
09:35 - 10:35
Przyszła WPR w kontekście akcesji Ukrainy – szanse i zagrożenia
Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.
Prelegenci:

Komisarz Janusz Wojciechowski
Komisarz ds. rolnictwa UE

Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Krzysztof Jurgiel
Poseł do Parlamentu Europejskiego

Marek Zagórski
Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.

Wiktor Szmulewicz
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych

Monika Piątkowska
Prezeska Izby Zbożowo-Paszowej

Waldemar Pawlak
Senator Przewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
10:35 - 11:05
Przerwa
11:05 - 12:05
Prośrodowiskowe i proklimatyczne oczekiwania zmian w produkcji bydła - czy możemy nie zmniejszać emisji?
Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.
Prelegenci:

Richard Brown
Dyrektor, Gira - A Girag & Associates Company

Peter Creaser
Australijski radca ministerialny ds. rolnictwa w UE z siedzibą w Brukseli w Ambasadzie Australii w Belgii i Luksemburgu.

Knud Buhl
Dyrektor, Danish Bacon & Meat Council

Michał Siwek
Dyrektor Departamentu International Food&Agri Hub Grupy BNP Paribas

Thomas Sanchez
Starszy doradca ds. polityki w Sekretariacie Copa Cogeca

Erik Schoettl
Dyrektor Zarządzający na Europę OSI EUROPE FOODWORKS GmbH

Tomasz Kurpiewski
Sustainability Senior Manager, McDonald's Polska
12:05 - 13:20
Przerwa obiadowa
13:20 - 14:20
Czy presja na produkcję i konsumpcję wołowiny będzie rosła? Jaką przyjąć strategię dla produkcji wołowiny w UE?
Dyskusja na temat rosnącej presji na konsumentów wołowiny, dyskredytującej wołowinę w zakresie roli w diecie i względów etycznych tzn. ochrony klimatu, dobrostanu zwierząt.
Prelegenci:

Jean-Francois Hocquette, PhD
INRAE

Dr. Luigi Scordamaglia
Prezes Filiera Italia

Paolo Patruno
Zastępca Sekretarza Generalnego CLITRAVI

Prof. dr hab. Jarosław Całka
Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka
czł. koresp. PAN, Dyrektor Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN

Karsten Maier
Sekretarz Generalny UECBV

Stéphanie Pochon
Partner, Forward Global

Luc Vernet
Sekretarz Generalny Farm Europe
14:20 - 15:20
Rola i znaczenie innowacji w zrównoważonym i opłacalnym rozwoju łańcucha wartości wołowiny
Dyskusja na temat innowacji w łańcuchu dostaw wołowiny.
Prelegenci:

Rod Polkinghorne
International Meat Research 3G Foundation

dr hab. Marcin Gołębiewski
prof. SGGW Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach

Dr inż. Elżbieta Sowula-Skrzyńska
Kierownik Zakładu Systemów i Środowiska Produkcji Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach

Jan Pietrzak
Prezes Zarządu, Federacja Grup i Producentów Wołowina Polska

Jacek Jarząbek
Kierownik Działu Zarządzania Architekturą Korporacyjną w NASK
15:20 - 15:50
Przerwa
15:50 - 16:50
Rola WPR w wyznaczaniu kierunków zrównoważonej transformacji uczestników łańcucha wartości wołowiny
Debata dotycząca możliwości i potrzeby wspierania transformacji producentów w ramach polityki rolnej.
Prelegenci:

dr Rafał Romanowski
Poseł do Parlamentu Europejskiego

Liam MacHale
Dyrektor ds. europejskich, Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników

Agnieszka Maliszewska
Pierwsza wiceprezydent COGECA, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka

Jacek Zarzecki
Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Jerzy Wierzbicki
Przewodniczący Rady Sektora Wołowiny
16:50 - 17:00
Podsumowanie konferencji
Podsumowanie konferencji przez Jacka Zarzeckiego Przewodniczącego Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Prelegenci:

Jacek Zarzecki
Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
19:00-22:00
Kolacja
Kolacja, uroczystość wręczenia nagród Producent Bydła Mięsnego Roku 2023