Program
02.02.2024 Agenda 10. Edycji Forum Sektora Wołowiny
08:00 - 09:00
Rejestracja uczestników
09:00 - 09:05
Przywitanie
Oficjalne przywitanie przez Jerzego Wierzbickiego Przewodniczącego Rady Sektora Wołowiny i prowadzącego Karola Bujoczka redaktora naczelnego Top Agrar.
Prelegenci:
Karol Bujoczek
Redaktor Naczelny Top Agrar
Jerzy Wierzbicki
Przewodniczący Rady Sektora Wołowiny
09:05 - 09:20
Otwarcie Konferencji
Oficjalne otwarcie konferencji przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego.
Prelegenci:
Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
09:20 - 09:35
Kluczowe Przemówienie
Wystąpienie Janusza Wojciechowskiego Komisarza ds. rolnictwa UE.
Prelegenci:
Komisarz Janusz Wojciechowski
Komisarz ds. rolnictwa UE
09:35 - 10:35
Przyszła WPR w kontekście akcesji Ukrainy – szanse i zagrożenia
Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.
Prelegenci:
Komisarz Janusz Wojciechowski
Komisarz ds. rolnictwa UE
Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztof Jurgiel
Poseł do Parlamentu Europejskiego
Marek Zagórski
Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Wiktor Szmulewicz
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych
Monika Piątkowska
Prezeska Izby Zbożowo-Paszowej
Waldemar Pawlak
Senator Przewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
10:35 - 11:05
Przerwa
11:05 - 12:05
Prośrodowiskowe i proklimatyczne oczekiwania zmian w produkcji bydła - czy możemy nie zmniejszać emisji?
Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.
Prelegenci:
Richard Brown
Dyrektor, Gira - A Girag & Associates Company
Peter Creaser
Australijski radca ministerialny ds. rolnictwa w UE z siedzibą w Brukseli w Ambasadzie Australii w Belgii i Luksemburgu.
Knud Buhl
Dyrektor, Danish Bacon & Meat Council
Michał Siwek
Dyrektor Departamentu International Food&Agri Hub Grupy BNP Paribas
Thomas Sanchez
Starszy doradca ds. polityki w Sekretariacie Copa Cogeca
Erik Schoettl
Dyrektor Zarządzający na Europę OSI EUROPE FOODWORKS GmbH
Tomasz Kurpiewski
Sustainability Senior Manager, McDonald's Polska
12:05 - 13:20
Przerwa obiadowa
13:20 - 14:20
Czy presja na produkcję i konsumpcję wołowiny będzie rosła? Jaką przyjąć strategię dla produkcji wołowiny w UE?
Dyskusja na temat rosnącej presji na konsumentów wołowiny, dyskredytującej wołowinę w zakresie roli w diecie i względów etycznych tzn. ochrony klimatu, dobrostanu zwierząt.
Prelegenci:
Jean-Francois Hocquette, PhD
INRAE
Dr. Luigi Scordamaglia
Prezes Filiera Italia
Paolo Patruno
Zastępca Sekretarza Generalnego CLITRAVI
Prof. dr hab. Jarosław Całka
Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka
czł. koresp. PAN, Dyrektor Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN
Karsten Maier
Sekretarz Generalny UECBV
Stéphanie Pochon
Partner, Forward Global
Luc Vernet
Sekretarz Generalny Farm Europe
14:20 - 15:20
Rola i znaczenie innowacji w zrównoważonym i opłacalnym rozwoju łańcucha wartości wołowiny
Dyskusja na temat innowacji w łańcuchu dostaw wołowiny.
Prelegenci:
Rod Polkinghorne
International Meat Research 3G Foundation
dr hab. Marcin Gołębiewski
prof. SGGW Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach
Dr inż. Elżbieta Sowula-Skrzyńska
Kierownik Zakładu Systemów i Środowiska Produkcji Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach
Jan Pietrzak
Prezes Zarządu, Federacja Grup i Producentów Wołowina Polska
Jacek Jarząbek
Kierownik Działu Zarządzania Architekturą Korporacyjną w NASK
15:20 - 15:50
Przerwa
15:50 - 16:50
Rola WPR w wyznaczaniu kierunków zrównoważonej transformacji uczestników łańcucha wartości wołowiny
Debata dotycząca możliwości i potrzeby wspierania transformacji producentów w ramach polityki rolnej.
Prelegenci:
dr Rafał Romanowski
Poseł do Parlamentu Europejskiego
Liam MacHale
Dyrektor ds. europejskich, Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników
Agnieszka Maliszewska
Pierwsza wiceprezydent COGECA, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka
Jacek Zarzecki
Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Jerzy Wierzbicki
Przewodniczący Rady Sektora Wołowiny
16:50 - 17:00
Podsumowanie konferencji
Podsumowanie konferencji przez Jacka Zarzeckiego Przewodniczącego Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Prelegenci:
Jacek Zarzecki
Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
19:00-22:00
Kolacja
Kolacja, uroczystość wręczenia nagród Producent Bydła Mięsnego Roku 2023