Tajlandia staje się poważnym importerem wołowiny i bydła

7 2

W pierwszych czterech miesiącach 2015 r. Tajlandia sprowadziła 10,3 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 82 proc. więcej niż przed rokiem. Było to przede wszystkim mięso z wołów, pochodzące z Indii. W omawianym okresie dostawy tego gatunku mięsa z Indii do Tajlandii zwiększyły się aż o 132 proc. do 5,9 tys. ton, stanowiąc 57 proc. całego importu wołowiny (wzrost z 45 proc. w 2014 r.).

Drugim największym dostawcą wołowiny na rynek tajski była Australia (2,9 tys. to, wzrost o 33 proc.), a następnie Nowa Zelandia (1,1 tys. ton, wzrost o 26 proc.). Średnia cena wysłanej z Australii wołowiny do Tajlandii wynosiła 7,24 USD/kg, wobec 3,35 USD/kg w przypadku wołowiny sprowadzanej z Indii.

Ponadto głównym dostawcą żywca wołowego do Tajlandii był Myanmar. Tym niemniej w pierwszych czterech miesiącach 2015 r. wysyłki tych zwierząt do Tajlandii obniżyły się o 5 proc. do 44681 sztuk. W stosunku do analogicznego okresu 2013 r. spadek ten był jeszcze większy, gdyż wyniósł 52 proc. Prawdopodobnie wynikał on ze skurczenia się stada bydła w Myanmarze. Dla porównania w omawianym okresie import bydła z Australii wzrósł z poziomu zerowego do 5701 sztuk.

Źródło: PortalSpożywczy.pl

Współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa