Spadek eksportu wołowiny z USA

3 1d początku roku do końca maja 2015 r. Amerykanie wyeksportowali łącznie 430,4 tys. ton tego mięsa wołowego, tj. o 10,2 proc. mniej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Wartość wywozu zwiększyła się jednak o 1,5 proc. do 2 mld 678 mln USD. Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Japonii (wzrost o 2 proc. do blisko 89 tys. ton), Korei Południowej (wzrost o 4 proc. do 48,6 tys. ton), na Karaiby (wzrost o 5 proc. do 10,2 tys. ton), do krajów Unii Europejskiej (wzrost o 11 proc. do 10,9 tys. ton) oraz na Filipiny (wzrost o 2 proc. do ponad 6 tys. ton).

Spadek wywozu był zaś wynikiem znacznej redukcji eksportu do krajów z Bliskiego Wschodu (spadek o 35 proc. do 40,8 tys. ton, w tym do Egiptu o 39 proc. do 35,5 tys. ton), Kanady (spadek o 12 proc. do 49,5 tys. ton), Hongkongu/Chin (spadek o 17 proc. do 49,3 tys. ton), Meksyku (spadek o 6 proc. do 90,6 tys. ton) oraz do krajów Ameryki Środkowej i Południowej (spadek o 12 proc. do 14,1 tys. ton). Mniej amerykańskiej wołowiny niż przed rokiem trafiło także do krajów Azji Południowo-Wschodniej (spadek o 23 proc. do 9,2 tys. ton) oraz na Tajwan (spadek o 5 proc. do 12,3 tys. ton).

Źródło: PortalSpożywczy.pl

Współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa