Goście z Australii

Ekspertami z Australii będą:

Pan Rod Polkinghorne inicjator oraz lider projektu Meat Standard Australia (MSA). Jest to program dedykowany dla kulinarnego mięsa wołowego i baraniny. Zrzesza członków łańcucha dostaw gotowego surowca w systemie od zagrody do patelni. Wszystko stworzone po to, aby konsument mógł cieszyć się perfekcyjną jakością kupowanego mięsa. MSA przyniósł dla przemysłu mięsa wołewgo i baraniny w Australii ponad 360 mln dolarów autralijskich zysku.

Pan John Rose, odpowiedzialny za kontrolę jakości  w australijskich zakładach największego na świecie brazylijskiego koncernu JBS. Pan Rose nie stosuje metody poprawiania mikrobiologii surowca mięsnego poprzez natrysk tusz roztworem  kwasu mlekowego. Jednak dzięki zachowaniu wysokiego poziomu higieny i reżimowi łańcucha chłodniczego uzyskuje okres przydatności do spożycia na chłodzoną wołowinę 180dni (!).

Zapraszamy do wysłuchania wystąpień Panów Polkinghorne oraz Rose podczas I Forum Sektora Wołowiny.

Współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa